♥ sayunk-sayunk kuh ♥

Tuesday, September 6, 2011

♥ kisah "SYAWAL" pertamaku ♥







السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ






Testing testing..eh eh eh hai..Nama saya NURUL IMAN..Umor saya 9 bulan..Dah lama saya usha belog acik saya ni..Cambest je kan..Hari ni HARI RAYA AIDILFIRI..ceh ceh ceh excited kot sebab nie SYAWAL saya yang pertama..Makanya dihari yang mulia ini saya telah bersusah payah menge'hack' belog acik semata-mata nak stoly moly dekat macik-macik dan pacik-pacik sekalian tentang kisah syawal saya..*penat tahu hapal email dengan password belog acik ni,,cam hape je*..Dah dah jangan buang masa jom kite cekicekicekidauuuu...

*jangan cakap saya gemok,,pipi tembam,,mata bulat,,rambut toncet,,hidung temek,,saya cepok sorang-sorang kang..ini menurun dari ibu saya..sekian*

.........................................................................................

Alkisah bermula dipagi satu syawal...

PUKUL 7.30 PAGI

Acik dah kejutkan saya bangun..eeeeeee geram betol lah..Saya tengah syok-syok tido acik kacau..Dah la tuh bila saya bukak je mata terus acik jerit "SELAMAT HALI LAYE"..*eh hali laye tuh hape tak penah dengar pon*..Tapi saya tak puas hati lagi ngan acik sebab kejut saya pagi-pagi,,lepas tuh bawak saya pergi mandi,,sejuk giler tahu tak mandi pagi-pagi..Takpe-takpe ade lori ade bas,,ade masa saya balas..


PUKUL 8.00 PAGI

Pagi tuh semua orang sebok-sebok kehulu kehilir..Nenek pakai baju kulung bilu,,atuk pulak dengan baju melayu kale ape ntah tuh saya tak tahu *belum belaja*..Ibu pulak pagi-pagi lagi dah pergi keje,,cian ibu hali laye pon kena keje jugak..So pagi tuh acik saya lah yang siapkan saya,,mandikan saya,,pamperskan saya,,bedakkan saya,,toncetkan rambut saya,,bagi saya makan,,semua lah *kalau tak jangan harap*..hehehe Lepas tuh pakaikan saya gaun baru..Tapi saya tak puas hati sebab.................


*Sebab..........Hoi hoi nie apehal snap gambar saya tengah tak puas hati ni..Dah la hari raya suruh pakai gaun..Ntah hape-hape lah..Saya nak pakai baju kulung paham tak BAJU KULUNG lah macam nenek tuh kale bilu..grrrrr*


*oitt nak kena gigit yer..??nak ambek gamba yer,,ha ambek ambek ambek banyak-banyak*
*soli gamba tersensor sikit,,gaun nie besa sangat leher nyer,,terseksis nampak nenen pulak,,malu lah...(^____^") *


PUKUL 9.00 PAGI

Alamak saya sakit perut lah,,acik lah cuapkan saya nasik impit banyak sangat sape suruh kan dah cirit-birit tahap maha cirit..Tapi okeh jugak hadiah hari raya a.k.a balasan sebab kejotkan saya pagi-pagi..kuang kuang kuang..Masa saya tengok muka acik dah bengang saya rasa sangat puas hati sebab acik dah terima pembalasan yang setimpal..Lepas kes pembalasan balek tuh terus saya tak sedarkan diri,,ngantuk sangat kot sebab bangun awal..Saya kan budak kecik lagi perlu tido secukupnya barulah cepat besar kan kan kan...ZZzzzZZZzzzZZZ



PUKUL 10.00 PAGI

Tiba-tiba saya terdengar suara budak-budak ramai *bajet saya tak budaklah kunun*..Tanjat saya dari tido yang lena tahu..Terus saya tengok apa yang sedang berlaku..Ramainya kanak-kanak datang rumah saya,,tantek-tantek,,encem-encem belake,,dieorang pakai baju wane-wani..Hali laye memang ramai orang datang rumah yer..Tapi dieorang datang kejap je lepas minum air SUKU cawan,,telan kueh raya SEKETUL terus nak balek..Lepas tuh semua orang terkinje-kinje sebab dapat SAMPUL sorang satu..Ape yer yang ade dalam sampul tuh..??



*eh hai..Nie baju raya saya yang kedua..Geram lah acik nie tak paham ke saya nak pakai BAJU KULUNG..Nie suruh pakai gaun laie..Dah laa amek gamba saya yang tengah serabai ni..Oh yer sila abaikan keadaan rambut yang dah macam almari acik yang kena tsunami tuh*



PUKUL 10.30 PAGI

Acik suapkan saya kuih laye..Kuih samprik..Ermmm sedap hingga menjilat jari..Nilah kali pertama saya makan kuih laye dihali laye..Saya nampak banyak kuih dekat atas meja,,saya teringin nak makan kuih coklat dekat dalam cup kale hitam tuh *almond london* tapi acik tak kasi pon,,asyik sumbatkan saya kuih samprik je..Ntah hape-hape lah acik nie..Dan gara-gara melantak samprik banyak kemain dekat bawah ni lah hasilnya...Taraaaaa........


*saya kekenyangan,,duduk terkangkang,,semuanya kerana DIA..Yer semuanya sebab DIA SIKUIH SAMPRIK..*



PUKUL 11.00 PAGI

Yeah akhirnya nenek kesayangan saya dah balik..Terus saya merengek-rengek dekat nenek sambil bercakap dalam bahasa 'baby'..Saya cakap saya nak pakai baju kulung macam nenek..Tak lame lepas tuh terus nenek tukarkan saya baju kulung bilu..Saya pon pelik macam mana nenek boleh paham bahasa 'baby' saya sedangkan acik buat dek je permintaan saya..Owh mungkin saya dan nenek ade chemistry yang kuat kot..muahahaha







PUKUL 3.00 PETANG

Ibu balik keje,,lepas tuh terus bawak saya keluar beraya dekat rumah kawan-kawan ibu..Best betol sebab ada ramai orang..Tak boleh nak diungkapkan dengan kata-kata hali laye tuh macam mana seronoknya.. Amacam bermakna sungguh bukan syawal saya yang pertama ni,,dapat makan banyak-banyak,,dapat kawan ramai-ramai,,dapat jalan-jalan merata-rata,,dan yang paling penting sekali dapat banyak DUIT RAYA..Yahoo lepas nie dah boleh beli beskal kaler pink..=)

*sedondon jugak kan saya dan ibu*

*eh eh ape hal ade gamba kakak ati pulak nie..motip..??*


Sekian sahaja entry pasal syawal saya..Dah penat..Kbai nak tido..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


(p/s : acik tak bagi saya duit raya pon..Sadis betol..cehhhh)

9 comments:

~SpEakEr Sek0LaH~ said...

Alaa,comenye bdak ni?name ape ni?

sobri yaacob said...

comelnye ... :)

♥ ..cik jenab a.k.a fieza ..♥ said...

~SpEakEr Sek0LaH~ : namanyer NURUL IMAN..hhehehe

sobri yaacob : "mekacih"..kata nurul iman kepade pakcik sobri..heheheh =)

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

humm~ dari kecik tengok iman dr jauh..skang da cerdik cmnie..bila la nak jumpe..xkan la kena tunggu dia pandai makan chewing gum kan,kan? :'(

♥ ..cik jenab a.k.a fieza ..♥ said...

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ : acik dyg laa bile nak dtg pahang..boleh jumpe nurul iman gemok..hehehehe =)

kambeng.karbonat said...

adik ke ni? mna comel lg dgn kakak dia? :P

♥ ..cik jenab a.k.a fieza ..♥ said...

kambeng.karbonat : bukan adik laaa kk..nie my ank buah yg nemok..ceq tadek adik..hehehehe =)

kambeng.karbonat said...

uish, tadak adik? anak manja ni.

♥ ..cik jenab a.k.a fieza ..♥ said...

kambeng.karbonat: hahaha banyak lah manje..mane ade lah..cettttt..hahaha