♥ sayunk-sayunk kuh ♥

Tuesday, December 20, 2011

♥ dua.puluh.haribulan.dua.belas.sembilan.belas.lapan.puluh.tujuh ♥








السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ









AMARAN KERAS : ENTRY INI MENGANDUNGI UNSUR-UNSUR KEGELIAN MELAMPAUI BATAS..

Assalamualaikum,,Kehadapan Farid Kamil yang dikasihi..
Maaf sebab baru hari ni aku publish entry kepam ni..Sorilah kebizian hidup yang maha dasyat lah sekarang..Tapi tak per walaupun aku publish 8 hari lewat tapi tarikh entry ni masih lagi 20/12/2011 ko jangan risau tentang tuh yer..kuikuikui

Uhuk uhuk *bunyi batuk*..Entah kenapa yer jantung aku ni berdup dap dup dap semacam je mengalahkan orang nak akad nikah pulak..*cewah* tapi demi ko aku kena teruskan jugak ucapan ni..

FK *nama manje lah konon*
Seperti yang kita sedia maklum,,tanggal 20/12/2011 merupakan hari ko diberanakkan kan..Sekalung ucapan tahniah aku ucapkan buat mak ko sebab bersusah payah keluakan ko yang boleh tahan gemok kot masa lahir tuh..Dan tidak lupa juga ucapan tahniah buat ayah ko sebab dapat membuktikan 'kegagahan' beliau..hikhikhik

FK,,
Yer aku tahu dan aku rasa ko pon tahu kan yang aku ni bukanlah seorang gadis yangromantik macam gadis-gadis yang lain..Aku tak retilah nak jadi romantik tapi insyallah aku mampu jadi gadis yang suweetttt bangat dan mampu buat ko terharu satu hari nanti kot..*dan sesungguhnya aku yakin dan teramat yakin sekarang bukan sahaja aku dan ko sahaja yang tahu akan rahsia ketidakromantikan aku nie bahkan orang-orang yang baca entry ni pon dah tahu* demmm pecah rahsia aku..=/

FK,,
Owh yer,,sorilah hari tuh aku tertelefon dan terwish awal 1 minit..* ah ko 1 minit pon berkira*..Bukan salah aku kot,,konon-konon nak jadi orang pertama la sangat yang wish rupe-rupenyer kawan baik ko dah wish dulu..Terus aku jadi orang ke-2..*cehhh*..Sejak peristiwa tuh,,aku dah nekad kot aku nak wish besday ko sebulan awal dan aku janji lepas ni aku akan set jam aku ikut waktu jam astro dan bukan lagi ikut jam berita TV3..

FK,,
Aku nak tanye kenape hari tuh ko gelakkan aku masa aku nyanyi lagu "takkan melupakanmu" tuh..Yer aku tahu aku nyanyi sebijik pon xdek macam radja nyanyi pastu picing pon lari tapi aku tak kesah sebab ko suka and puji walaupun aku tahu dalam hati ko dah sumpah seranah tak sedap langsung kan..Tahun depan masa besday ko nak menjelang tiba requestlah seminggu awal lagu ape ko nak suruh aku nyanyi leh lah aku practise make perfect sikit..*cewahhh*

FK,,
Aku tahu selama 7 tahun kita kenal ni aku tak pernah pun sambut besday ko sama-sama kan..Tapi adil lah ko pun tak pernah sambut besday aku sama-sama jugak kan..Kadang-kadang teringin jugak kot nak celebrate sesama sambil aku pakai topi besday dan ko tiup menatang alah ape ntah nama yang bunyi-bunyi tuh..Dan kita sama-sama tiup kek kaler pepel yang diatas kek tuh tertulis "HAPPY BIRTHDAY DATEN PIJAH HOT"..eh eh eh terperasan pulak..=)

FK,,
So bersempena besday ko yang ke 24 tahun *mak aihhh dah tua rupenyer ko ni* aku harap ko sukalah dengan hadiah aku yang tak seberapa tuh..Kalau ko tak suka ko pulangkan balik tau jangan pergi gadai pulak mahal tuh..Dan sampai disini jelah kot sebab aku dah ketandusan idea dah nak mengarang ayat-ayat manis ni..Sekian sahaja ucapan aku untuk ko dan terimalah sekali lagi lagu "SELAMAT ULANGTAHUN" khas untuk ko tapi jangan risau ni bukan versi aku nyanyi..KBAI..(^___^)






C            Em
Hari ini hari yang kau tunggu
F G
Bertambah satu tahun usiamu bahagialah kamu
C Em
Yang kuberi bukan jam dan cincin
F G
Bukan seikat bunga atau puisi juga kalung hati

F C
Maaf bukannya pelit atau ga mau ngemodal dikit
F G
Yang penting aku beri padamu, doa setulus hati

Reff
F Fm C
Smoga Tuhan melindungi kamu
F C
Serta tercapai semua angan dan dan cita-citamu
F Fm C Am
Mudah-mudahan diberi umur panjang
D G C
Sehat selama-lamanya... Amin

(Selamat Ulang Tahun)

C F C F
Selamat Ulang Tahun... Happy Birthday...


(p/s : terjumpalisasurihanidekatSACCMALLhomaigodhomaigod..(^__^) )

Friday, November 18, 2011

♥ selamat tinggal zaman anak dara ♥









السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ





*location : politeknik premier johor bahru*

*ini gambar lama,,teringat zaman perah otak macam orang gila time final..kenangan last day as student poly*


Baju biru tudung putih itu MAK JAH..Baju pepel pink tudung hitam tuh pulak DATEN PIJAH..Yang lain-lain tu pulak konco-konco yang sibuk nak bergambar dengan DATEN PIJAH..*hahahamekkauperasannakmati*..Kami sama-sama perempuan,,kami sama-sama satu kelas,,kami sama-sama umur cuma satu beza kami..MAK JAH dah kawen kami belum..*hikhikhik gelak gatal*



*location : kompleks penjara kluang*


Ini Kak Gong..Budak gonjeng dalam group..Merangkap tukang penyambut kedatangan DATEN PIJAH kebumi JOHOR BAHRU..haha..Terima kasih daun keladi lain kali sambut lah lagi..Eh jap sebenarnya nak tanya apa motip posing plesing macam tuh..??Tanduk nenok eh..huahuahua..


*muka masing-masing macam nak mintak kaki je*

Ini pulak mak ayam...Hati-hati lah kalau terserempak dengan beliau..Silap haribulan mau kena jadi anak ayam dia..hahaha Oh yerr for the first time kot selama aku pergi kenduri kahwin selama aku dah bernafas 22 tahun ni kan this is the first kenduri kot aku makan ayam masak merah tapi ayam dia guna 'ayam kampung'..Susah lah kot nak jumpa kenduri yang masak ayam kampung biasa guna ayam cucuk botox je..Tapi memang superbbb terbaek giler..Orang johor masak sedap lah weh..Oh sampai sekarang teringat masakan kenduri tuh..*agak-agak kalau start ternak ayam kampung dari sekarang nanti kawen boleh boleh buat lauk kenduri macam tuh tak..??erk..*




*konon-konon nak buat posing 'tangan didada mata keatas' tapi hasilnya muka aku macam lahanat je..Ini dah jadi 'tangan didada sambil buat muka tenuk'..dem dem*


Ha amek kau pengantin baru yang tak berapa nak baru dah..Cantik lah awak MAK JAH..Seri-seri pengantin gitu..Untunglah dah jadi isteri orang kan..Untunglah kawen tarikh cantik 11/11/11..Untunglah jadi budak class DMB 1st sekali yang kawen..Untunglah kawan dengan DATEN PIJAH HOT..*eh eh tetiba*..Buat MAK JAH semoga berbahagia hendaknya didunia dan diakhirat..Semoga dapat anak SEBELAS..huahuahuahua *gelak jahat*




Kami DMB group batch Julai 2007..Baju kurung oren tudung hitam dah kawen..Agak-agak lepas ni siapa pulak yang akan menyusul..Jeng jeng jeng..Cekidauuu yor..*jom ramai-ramai jerit baju kurung pink capup pulak,,baju kurung pink capup pulak*..hehehemalulah (^____^")

Sebelum aku mengundurkan diri nah amek vidiyo cool giler untuk korang..








(p/s : Credit to CANON EOS..pearghhh kualiti terbaik dari ladang..Harap-harap boleh grab satu sebelum bulan 5..Jangan tanya kenapa bulan 5..kbai)

Saturday, October 29, 2011

♥ selamat hari membesar dengan besarnya ♥








السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ








Ya Allah Ya Tuhan ku bagilah aku kekuatan untuk menulis entry ini..AMIN..


*hantu tepung gomak atas kepala,,maaf gambar sensor terpaksa ditepek bendasing =)*


Ini gambar pada 29 OKTOBER 2008 jam 11.35 PM..Dan hari ini 29 OKTOBER 2011..Yer dah 4 tahun beb..Gambar 4 tahun lepas yang masih tersemat dalam incik lappy..Gambar yang mengigatkan aku pada.......




DMB (diploma mekanikal bahan) geng
+
Parti liar (cegampang sape yang cakap tu)
+
29 Oktober (hari kedewasaan aku)
+
Air peram kepam (busuk giler babeng)
+
Tepung gandum cap sauh
+
Telur ayam
+
Raksakse berambut tepong gomak
+
7 hari 7 malam nak cuci rambut keras kejung
+
Kantoi
+
Jiran tetangga
+
Pensyarah
+
Van polis
+
Balai polis
+
Seliper putus (balik balai berkaki ayam)
+
Lokap
+
Kena denda
+
PADAN MUKA AKU
=
Hasilnya best giler (KENANGAN BEB) kau hadoooooo...??

*ada ape-ape lagi yang aku tertinggal ke weh..??sila tambah yer*






Sebab tuh tiap kali datangnya tanggal 29 Oktober aku akan ingat menda-menda ni semua..Mungkin bagi sesetengah dari mereka-mereka peristiwa ni satu titik hitam kot,,satu kenangan terburuk kot,,satu benda yang what the hell nak diingat kot,,satu peristiwa yang bodoh giler kot,,terpulang dekat korang nak jadikan peristiwa ni as ape,,tapi bagi aku apa yang jadi hari tuh adalah satu KENANGAN INDAH untuk aku (the best ever kot) sumpah dari lubuk hati yang paling dalam (cewah)..Terima kasih kawan-kawan untuk kenangan ni..Rindulah..=')



Always be yourself.Never try to hide who you are.The only shame is to have shame.Always stand up for what you believe in.Always question what others people tell you.Never regret the past.It's a waste of time.There's a reason for everything.Every mistake,every moment of weakness,every terrible thing that has happened to you.Grow from it.The only way you can ever get the respect of others is when you show them that you respect yourself and most importantly,do your thing and never apologize for being you.



Sekarang celebration birthday aku lagi best kot..Tepat jam 12.00 am 29 Oktober buat tiup lilin konon-konon "fuhhhhh" lepas tuh wish pada diri sendiri "hepi besday fiza u already 22 now" then tutup lampu bilik sambil niat dalam hati "semoga mimpi indah dengan Farid Kamil malam ni"..ermmmm =') (sadis betol no more cake,,no more present,,no more birthday party,,kau dah tua paham jangan budak-budak sangat lah,,dan tak dek sapa lah nak heran sangat dengan birthday kau tuh...dem dem dem) hahahahaha



UCAPAN KHAS BESDAY GURL :-

1.Terima kasih untuk KAWAN-KAWAN yang wish birthday dekat facebook ,,myspace,,friendster,,dekat fon (krem tangan kot nak balas satu-satu hahaha bajet hot) maaf kalau terlepas pandang.

2.Terima kasih KAKAK GONJENG untuk 'FREE SPA' hari tu..Best giler..Nanti kiter pergi lagi..Jangan lupe ko still hutang aku lagi satu okeiii...

3.Terima kasih MOK INCIK sponsor tiket koi..Lep u lah mak..

4.Terima kasih FARID KAMIL untuk jersi bola tu..Cool giler..Yeahhh sekarang dah ada 3..=)





(p/s: So anyone nak belanja aku lagi..??Beger ke cendol ke..??Boleh lagi ni tak terlambat lagi..kbai hahaha.. :)

Sunday, October 9, 2011

♥ rindu itu indah ♥





السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ







*gaya seorang perindu,,ceh ceh ceh..rasa macam pernah upload gambar ni dulu (-__-") *



"dikeheningan malam,
termenungku berseorang
tak lena mata dipejam
terdengar suara terngiang
suara merdu yg di sayang
bagai kau didepan mata
ku capai tapi tak kena
sukarnya memendam rasa
ingin ku luahkan kata"

SABTU 8 OKTOBER 2011..7.60 PM..

Eh apehal malam-malam pasang lagu jiwang miwang ni..Saje lah tu nak buat aku tacing macing..Choiiii lah..


"bila rindu,terkenang mu sayang terasa sayu
syahdunya jiwaku bila malam,makin kelam
jauh terbang diriku melayang
aku rindu,sentuhan mu ku rasa sayu
inginkan jiwamu selubungi,jiwa ini,bawa ku dlm pelangi
melepasi segala hati ini"

Sampai part chorus ok fine fine fine surrender..sob~sob~sob~..=(


Rasa itu halus..
Datang dari lubuk hati yang paling dalam..
Tak dapat diungkapkan tapi hanya mampu dirasa..
Ya Allah rindunya pada yang jauh dimata tapi dekat dihati..
RINDU itu kurniaan Allah kan..=')

Betol cakap orang kalau nak buat apa-apa ikut gerak hati sendiri..Samalah jugak kalau mula-mula dah pasang niat nak balik nak jumpa mak abah balik je yedok..Nanti kang mula lah nyesal tak sudah,,mula lah nak buat keje pon tak boleh,,mula lah tiap-tiap malam nanges teresak-esak berhingus-hingus sambil tekup muka dekat bantal sebab takut orang lain dengar malulahhh kan..Jangan nak panggil aku cewek ah,,ngembeng ah,,cengeng ah kan..*cheesdellll*

Tak kesah lah walau terpaksa gerak balik tengah-tengah malam..
Tak kesah lah walau terpaksa sampai rumah mak abah pukul 2.30 pagi..*cedeyy*
Tak kesah lah walau terpaksa ketuk pintu umah sampai nak tercabut..*tapi tak bangun-bangun jugak*
Tak kesah lah walau terpaksa jerit-jerit panggil mak sampai jiran sebelah boleh dengar..*ok tipu*..
Tak kesah lah walau terpaksa kol abah suruh bukak pintu..*ok abah alert dengan talipon*..
Tak kesah lah walau terpaksa duduk rumah kejap je..*kol 2.30 pagi -10.00 pagi*

Janji rindu terpendam terubat kan..Ceh ceh ceh
Rindu itu indah beb...


(p/s : FARID KAMIL saya rindu awak jugak..Bila kita boleh jumpa..=') )

Tuesday, September 6, 2011

♥ kisah "SYAWAL" pertamaku ♥







السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ






Testing testing..eh eh eh hai..Nama saya NURUL IMAN..Umor saya 9 bulan..Dah lama saya usha belog acik saya ni..Cambest je kan..Hari ni HARI RAYA AIDILFIRI..ceh ceh ceh excited kot sebab nie SYAWAL saya yang pertama..Makanya dihari yang mulia ini saya telah bersusah payah menge'hack' belog acik semata-mata nak stoly moly dekat macik-macik dan pacik-pacik sekalian tentang kisah syawal saya..*penat tahu hapal email dengan password belog acik ni,,cam hape je*..Dah dah jangan buang masa jom kite cekicekicekidauuuu...

*jangan cakap saya gemok,,pipi tembam,,mata bulat,,rambut toncet,,hidung temek,,saya cepok sorang-sorang kang..ini menurun dari ibu saya..sekian*

.........................................................................................

Alkisah bermula dipagi satu syawal...

PUKUL 7.30 PAGI

Acik dah kejutkan saya bangun..eeeeeee geram betol lah..Saya tengah syok-syok tido acik kacau..Dah la tuh bila saya bukak je mata terus acik jerit "SELAMAT HALI LAYE"..*eh hali laye tuh hape tak penah dengar pon*..Tapi saya tak puas hati lagi ngan acik sebab kejut saya pagi-pagi,,lepas tuh bawak saya pergi mandi,,sejuk giler tahu tak mandi pagi-pagi..Takpe-takpe ade lori ade bas,,ade masa saya balas..


PUKUL 8.00 PAGI

Pagi tuh semua orang sebok-sebok kehulu kehilir..Nenek pakai baju kulung bilu,,atuk pulak dengan baju melayu kale ape ntah tuh saya tak tahu *belum belaja*..Ibu pulak pagi-pagi lagi dah pergi keje,,cian ibu hali laye pon kena keje jugak..So pagi tuh acik saya lah yang siapkan saya,,mandikan saya,,pamperskan saya,,bedakkan saya,,toncetkan rambut saya,,bagi saya makan,,semua lah *kalau tak jangan harap*..hehehe Lepas tuh pakaikan saya gaun baru..Tapi saya tak puas hati sebab.................


*Sebab..........Hoi hoi nie apehal snap gambar saya tengah tak puas hati ni..Dah la hari raya suruh pakai gaun..Ntah hape-hape lah..Saya nak pakai baju kulung paham tak BAJU KULUNG lah macam nenek tuh kale bilu..grrrrr*


*oitt nak kena gigit yer..??nak ambek gamba yer,,ha ambek ambek ambek banyak-banyak*
*soli gamba tersensor sikit,,gaun nie besa sangat leher nyer,,terseksis nampak nenen pulak,,malu lah...(^____^") *


PUKUL 9.00 PAGI

Alamak saya sakit perut lah,,acik lah cuapkan saya nasik impit banyak sangat sape suruh kan dah cirit-birit tahap maha cirit..Tapi okeh jugak hadiah hari raya a.k.a balasan sebab kejotkan saya pagi-pagi..kuang kuang kuang..Masa saya tengok muka acik dah bengang saya rasa sangat puas hati sebab acik dah terima pembalasan yang setimpal..Lepas kes pembalasan balek tuh terus saya tak sedarkan diri,,ngantuk sangat kot sebab bangun awal..Saya kan budak kecik lagi perlu tido secukupnya barulah cepat besar kan kan kan...ZZzzzZZZzzzZZZ



PUKUL 10.00 PAGI

Tiba-tiba saya terdengar suara budak-budak ramai *bajet saya tak budaklah kunun*..Tanjat saya dari tido yang lena tahu..Terus saya tengok apa yang sedang berlaku..Ramainya kanak-kanak datang rumah saya,,tantek-tantek,,encem-encem belake,,dieorang pakai baju wane-wani..Hali laye memang ramai orang datang rumah yer..Tapi dieorang datang kejap je lepas minum air SUKU cawan,,telan kueh raya SEKETUL terus nak balek..Lepas tuh semua orang terkinje-kinje sebab dapat SAMPUL sorang satu..Ape yer yang ade dalam sampul tuh..??



*eh hai..Nie baju raya saya yang kedua..Geram lah acik nie tak paham ke saya nak pakai BAJU KULUNG..Nie suruh pakai gaun laie..Dah laa amek gamba saya yang tengah serabai ni..Oh yer sila abaikan keadaan rambut yang dah macam almari acik yang kena tsunami tuh*



PUKUL 10.30 PAGI

Acik suapkan saya kuih laye..Kuih samprik..Ermmm sedap hingga menjilat jari..Nilah kali pertama saya makan kuih laye dihali laye..Saya nampak banyak kuih dekat atas meja,,saya teringin nak makan kuih coklat dekat dalam cup kale hitam tuh *almond london* tapi acik tak kasi pon,,asyik sumbatkan saya kuih samprik je..Ntah hape-hape lah acik nie..Dan gara-gara melantak samprik banyak kemain dekat bawah ni lah hasilnya...Taraaaaa........


*saya kekenyangan,,duduk terkangkang,,semuanya kerana DIA..Yer semuanya sebab DIA SIKUIH SAMPRIK..*



PUKUL 11.00 PAGI

Yeah akhirnya nenek kesayangan saya dah balik..Terus saya merengek-rengek dekat nenek sambil bercakap dalam bahasa 'baby'..Saya cakap saya nak pakai baju kulung macam nenek..Tak lame lepas tuh terus nenek tukarkan saya baju kulung bilu..Saya pon pelik macam mana nenek boleh paham bahasa 'baby' saya sedangkan acik buat dek je permintaan saya..Owh mungkin saya dan nenek ade chemistry yang kuat kot..muahahaha







PUKUL 3.00 PETANG

Ibu balik keje,,lepas tuh terus bawak saya keluar beraya dekat rumah kawan-kawan ibu..Best betol sebab ada ramai orang..Tak boleh nak diungkapkan dengan kata-kata hali laye tuh macam mana seronoknya.. Amacam bermakna sungguh bukan syawal saya yang pertama ni,,dapat makan banyak-banyak,,dapat kawan ramai-ramai,,dapat jalan-jalan merata-rata,,dan yang paling penting sekali dapat banyak DUIT RAYA..Yahoo lepas nie dah boleh beli beskal kaler pink..=)

*sedondon jugak kan saya dan ibu*

*eh eh ape hal ade gamba kakak ati pulak nie..motip..??*


Sekian sahaja entry pasal syawal saya..Dah penat..Kbai nak tido..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


(p/s : acik tak bagi saya duit raya pon..Sadis betol..cehhhh)

Sunday, August 21, 2011

♥ kad hari raya yang menyentap hati dan sanubari ♥




السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ





Jam didinding menunjukkan pukul 11.30 pagi waktu Malaysia..Seorang gadis sedang sebok berhibernasi dikamar beradu sambil melayan lagu leleh CREEP BY RADIOHEAD versi accoustic serta berangan memikirkan abang berjersi nombor doplas..Tiba-tiba pintu bilik dikuak dengan rakus oleh seorang budak sekolah rendah berdarjah empat,,berambut megi kari cap cintan,,dan berwajah seperti kak limah *sumpah seriau kot..hahaha*.."Nah untuk acik" kata budak kecik itu dengan kurang sopannya..Baru si gadis nak bukak mulut budak kecik itu dah memblahkan diri beliau dengan lajunya..Cehhhh bidadap sungguh ngomel aku dalam hati..Terus capai apa yang dilemparkan kak limah tadi..

Tangan si gadis terketar-ketar..


Hati tak keruan..

Perasaan mula berdebar-debar..

Lutut mula longgar..

Peluh perempuan mula meleleh disegenap sudut..

OMG OMG OMG..*OMG=oh my god*



Amacam saspen tak..??Okeh aku tipu je tak dek pon sekelumit perasaan macam tuh..Si gadis ni kan cool giler,,chillex lah kan ape barang nak ketaq-ketaq ni..ceh ceh ceh *sumpah berlagak*..Sambung cite terus capai barang yang dilempar tadi..Perasaan nak marah sumpah seranah dekat budak kecik tadi gara-gara terkejut berukkan aku terus padam tiba-tiba,,macam orang simbah air dekat api,,api terus padam serta merta..Macam tuh lah perasaan aku tadi..Terus seketul senyuman yang paling manis dan ikhlas yang lahir dari lubuk hati yang paling suci terukir di bibir si gadis..*ceh metafora aku mengalahkan sasterawanita negara*..


Aku dapat KAD RAYA lah..Dari seorang budak berdarjah empat,,berambut megi cap cintan,,dan berwajah seperti kak limah..Setiap tahun mesti dapat kad dari die TAK PERNAH MISS..Sumpah kadang-kadang dia buat hati aku sejuk..(^___^)..hewhewhewhew


*untuk awak seorang..ceh ceh ceh sambil kembang-kembang lobang idung*


*yer memang motip aku nak menyusahkan korang..malas nak rotate kat bawah ade translate die..kbai*



----------------------------------------------------------


ASSALAMUALAIKUM..
Acik.Tengah buat apa tu..??
Selamat Hari Raya..
Acik beraya kat mana tahun ni kat KELANTAN ke..??

Yang Benar,
Nur Hidayati..

-----------------------------------------------------------


Sentap terus si gadis..Oit budak kecik ape motip kau tulis macam tuh ha..??Acik mu ini kan orang PAHANG sah-sah lah raya ni balik PAHANG..Cehhhh podachii..Wateva lah budak..Ape-ape pon time kasih daun keladi lain kali bagi lagi..So,,selaku acik yang baik hati makanya kad raya yang macho dan kacak itu akan dibalas dengan dengan dengan.................



.........................................................................
..............................................................
......................................................
.................................................
.........................................
.....................................
..........................
.....................
................
...........
.......
....
...
..
.




*gerdenia butterscotch yang hensem..kuikuikui duit rayer tunggu hari raye lah..(^___^) *


Sekian Terima Kasih..


*amacam hebat dan macho bukan acik yang berjersi bola ni..jangan cakap aku kedekut bagi gardenia butterscotch je,, libas dengan hanger kang..okeh dah boleh cari pemain bola KELANTAN lah kot baru tercapai cita-cita anak buah aku ni..hewhewhew*




(p/s : Nur Hidayati a.k.a anak sedara aku yang nakal tahun depan nak bagi kad raye bagi sekali SAMPUL yer..Teringat jugak seketol kad untuk kak limah handmade sendiri masa besday die hari tuh..Klik sinie..Sekian(^___^) )

Wednesday, August 17, 2011

♥ wordless wednesday #5 (cahaya petunjuk) ♥





السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ





.........................................................................
..............................................................
....................................................
............................................
...................................
...........................
...................
............
.......
...
..
.




*sumber incik google*





SALAM NUZUL AL-QURAN

17 RAMAMADHAN 1432H


Jom klik sana,,sani,,sini,,sinu..=)




(NOTA KAKI: my dear sekalian puasa penuh tak..=) )

Sunday, August 14, 2011

♥ bila aku jatuh cinta dengan 'dia' ♥






السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ






"AKU RASA SANGAT SELFISH KALAU AKU SIMPAN BENDA TU UNTUK DIRI SENDIRI"


Dah lama rasanya jari jemari ni tak hapdate belog..Hari ni tergatal jugak tangan,,terbuka jugak hati nak share sesuatu dengan orang lain..Tajuk entry bukan main maha gempak lagi..BILA AKU JATUH CINTA DENGAN 'DIA'..Siapa dia..??Maksud jatuh cinta disini bukanlah jatuh cinta dengan 'pemilik tulang rusuk kiriku' ceh ceh ceh *sambil buat kening dabel jerk dan berangan ting ting ting ting "dimanalah pemilik tulang rusuk kiriku,,tengah buat ape tuh..??semoga pemilik tulang rusuk kiriku puasa penuh yer"hahaha*..Okeh stop berangan kembali kedunia nyata sebenarnya aku jatuh cinta dengan NOVEL HLOVATE..=)


Bulan-bulan puasa ni better buat menda-menda berfaedah sikit yedok dapatlah jugak topap pahala..Ntah kenapa sejak Ramadhan menjelma ni tuan tanah ni sangat-sangat-sangat rajin nak membaca novel..Yeahhh baru selesai baca buku "CONTENGAN JALANAN" by HLOVATE..Awesome sangat,,satu-satunya novel yang betul-betul buat aku sentap sampai kelubuk hati yang paling dalam..Sumpah ini bukan main-main,,ini siriyessss...*tak pernah aku rasa macam ni bila baca novel* (T_____T)





*sumber incik google..trimas dong*



Ini bukan novel cintan-cintun remaja zaman cinta monyet..Bukan jugak kisah jiwang yang buat kita rasa macam diawang-awangan..Bukanlah kisah sedih ditinggalkan sang teruna tanpa belas kasihan..Tapi ini kisah hidup,,kisah hidup tentang 'contengan pengalaman perjalanan cari tuhan'..Yang bawak kita berfikir erti hidup yang sebenar tuh macam mana..Pengisian jiwa yang betul-betul hebatttt...=)
.....................................................................

Hidup bukan hanya diertikan dengan not muzik atau warna-warna..
Hidup bukan hanya diertikan dengan kejar harta dan kerjaya..
Hidup bukan hanya diertikan dengan kejar cita-cita..
Hidup bahagia bukan hanya diertikan dengan senyum ketawa riang gembira..
Hidup itu untuk akhirat..
Living here for the hereafter.......................
....................................................................................

Bulan puasa nie memang kenalah kalau baca novel nie..Memang sangat sesuailah dengan situasi dalam cerita tuh sebab cerita dia pon dalam bulan puasa jugak..Semoga aku pon mampu jadi macam diorang yang cari erti hidup sebenar sebab setiap hati tuh bukan aku yang pegang,,bukan jugak orang lain yang pegang,,tapi hati tuh Allah yang pegang..

Sekadar Renungan Bersama:-


"kalau bersama waktu susah senang dan makan berkongsi pinggan,,tu baru namanya kawan sepanjang zaman"

"kalau sekali itu dikatakan kebetulan kali kedua itu namanya.........suratan..??"

"hidup didunia ni seperti perjalanan yang terlalu panjang dan terlalu banyak perhentian sementara,,hingga kadang-kadang terlupa sebenarnya diri ini nak kemana"

"peluang yang dalam hidup ni sama juga macam kereta api,perlu digapai waktu dia sekejap terhenti depan diri..terlewat sesaat,,makan asap"

"kalau kompas tersilap arah,,perlu berpatah balik walaupun payah"

"kalau orang kata nak buang tatu dikulit tu sakit,,nak buang tatu dosa dihati tu lagi perit"

"benih baru nak bangkit,,disiram dengan air dan baja..Hati baru nak bangkit kena disiram dengan apa..??"

"puasa itu bukan hanya tahan lapar dan dahaga sahaja..puasa itu untuk bersihkan roh.."

"aku teringin nak masuk syurga,,siapa yang taknak..kalau ko masuk dulu tarik aku sama.."


Antara ayat-ayat dia yang boleh buat kita berfikir sejenak tentang diri sendiri kan..Tapi ayat yang paling aku ingat sekali yang ni lah.."the man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th"..Apa yang kita paham tentang ayat ni..??Hajat yang tak kesampaian..??Mungkin...(^___^)


Okeh malas cerita panjang..Tak best lah kan nak cerita sedalam-dalamnya,,so untuk maklumat lanjut jom serbu kedai-kedai buku yang berhampiran sekarang..Yihaaaa...



(p/s : ari ni pergi MPH,,grab lagi satu novel HLOVATE "aA+bB"..Lepas tuh dah tempah novel "Bogel Menuju Tuhan" by Zahiril Adzim yorrrr..Kalau ada rezki minggu depan boleh dapat..huhuhuhu)

Sunday, July 31, 2011

♥ tanggungjawab seorang 'mak' ♥





السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ







Semenjak 2 3 menjak ni hari Ahad aku tak pernah nak tenang dan indah..Mesti ade je perkara yang menggangu aku nak berhibernasi dirumah..Minggu lepas kena jadi 'baby sitter' minggu ni kena jadi 'mak budak' pulak dah..Heiiii apekah...(T________T) <---- sambil buat muka kesedihan melampau..


*matsushita sport complex..batak tak perangai sebab aku baru tahu matsushita dengan panasonic tuh nama yang sama je sebenarnya..tempat keje aku bila nak buat stadium acani jugak ha.....?????*


Kalau bukan disebabkan 'my along' terpaksa ke Raub jangan haraplah aku nak menggalas tanggungjawab jadi 'mak budak' ni tahu..Baik mengabadikan diri dalam bilik lagi bagus..Tapi orang cakap TANGGUNGJAWAB tuh penting..Lagi-lagi untuk family sendiri bukan orang lain pon..So makanya pukul 6 pagi-pagi tahu dah kena bangun sebab my along nak tunjukkan jalan acane nak pegi stadium tuh..Woi 6 pagi tuh,,6 pagi tahu,,kalau tak fikir TANGGUNGJAWAB nie paham-paham sendiri lah yer..


Sekolah budak kecik ni pon satu lahai apesal lah tak buat dekat Stadium Bukit Jalil je senang,,dekat sikit sebelah rumah je pon..huh..(tangan didada mata keatas)..Demi anak buah tersayang lah sangat tuh nak pegi SUKAN TAHUNAN SEKOLAH makanya selaku 'mak'cik yang baek hati ni pon meredahlah kepekatan subuh tuh semata-mata nak cari jalan pergi dengan jalan balik sebab 'mak'cik yang baik hati ni memang batak dan gonjeng tak tahu jalan langsung..(T___T)

Pukul 8 pagi-pagi terus bawak budak kecik tuh pulak..Sepanjang perjalanan aku harap aku dah hapal jalan tadi..Tapi dalam hati redah je lah semoga tak sesat nanti kesian pulak budak kecik tuh sampai lambat..Dan akhirnya berjaya jugak 'mak'cik yang baek hati ini membawa anak buahnya kedestinasi dengan jayanya..hoyeahhhh (sambil terlompat-lompat)..Sampai-sampai kebanyakan semua golongan mak ayah je,,kesian pulak aku tengok anak buah aku nie..Chillex laa budak kecik,,umi ngan abah tak dapat datang lu still ade 'makcik' yang baik hati dan cool nie kan..=)


*acara perbarisan dah start,,masa tuh rumah kuning mantol tengah buat lalu lintas eh cop lintas hormat kot..eh orang panggil apekah tuh ha..??*



*Dan yang paling buat aku teruja gila bila diumumkan rumah ungu pulak..Woiiii UNGU woi UNGU tuh..Tak penah hayat aku jumpe rumah ungu lagi tahu..Kalau masa skolah dulu ada rumah ungu sumpah aku nak merayu sambil nanges-nanges sebab nak masuk rumah ungu punya pasal..*



*anyonyonyonyo comel pulak tengok budak kecik-kecik nih..Eh adekah ini satu naluri keibuan..??(@_____@) *

Best jugak rupenya pergi acara sukan budak-budak kecik nie..Dah lame kot tak join menda-menda cam ni..Teringat zaman hingusan dulu yedok..Klaka pon ade..Comel-comel belaka cam makcik yang baik hati ni kan kan kan..(sila muntah sekarang) teheeeeeee..=) Kalau time aku dulu hadiah die tuperware tahu untuk bawak bekal pergi skolah,,takpon pensil warne cap LUNA..Budak-budak kecik nie bukan kira sangat hadiah murah ke mahal janji hadiah itu dah mencukupi,,kan kan kan..


*Makaihhh gaya atlet kebangsaan dah tuh,,boleh ganty watson nyambek ler pas nih..kuikuikui*



*huiii kemain,,siap terbang bagai..bakpe lagu tuh..hebakkkk mu deh budok*



*eh eh eh sekali pandang aku tak cam,,patblas kali pandang baru perasan kazen aku rupanya..Hai NUR FARRA ILHAM nama panjang,,nama pendek NABILA..Lari laju-laju-laju tahu*




Masa ni ada sumthing yang buat aku sentap sikit kot..

....................................................................................................

BUDAK A : Fasha (bukan nama sebenar) lari laju-laju tahu sampai menang..

FASHA (bukan nama sebenar) : OK..=)

BUDAK A : Hei mana boleh cakap OK..Kena cakap INSYALLAH lah..

FASHA (bukan nama sebenar) : INSYALLAH..=)

MAKCIK YANG BAIK HATI : erkkkk..(sambil tersenyum dalam hati)

..........................................................................................................................



*buuuuuuuu buuuuuuuuu buuuuuuu budak kecik ni..Nasib menang jugak,,kalau tak memang aku suruh balek rumah jalan kaki je lah..Buat malu je kalau kalah,,tak berbaloi tahu bangun pukul 6 pagi pergi hapal jalan*


*mintak maaf kualiti kamera cikai,,terhalang pulak dek khemah tuh..Masa nie budak-budak nie tengah buat 'chicken dance'..Sumpah comel tahu tergelek-gelek,,terkedek-kedek..Awesome sambil buat ombak..hohohoho*



Abeh je acara budak kecik tuh terus aku ajak balek..Mintak maaf 'mak'cik yang baik hati dah malas nak tunggu lame-lame sebab kepala dah puying-puying,,badan dah suam-suam kuku..Lama-lama boleh buat aku pengsan..Walaupun badan tak sehat rase cam nak demam tapi gagahkan diri jugak sebab budak kecik sorang ni..Ingat tuh TANGGUNGJAWAB tuh penting selagi kita mampu buat kita buat..=)


*Inilah gaya 'mak' cik yang baik hati itu..Lepas nie dah boleh cari 'pakcik' yang kacak dan macho kot..Jadi peneman pegi sukan skolah budak-budak kecik..Disamping penunjuk jalan buat sibatak gonjeng yang tak tahu jalan ni..hewhewhew ("____________________") (sambil sengeh selebar mungkin)*




(NOTA KAKI : esok dah start puasa,,SELAMAT BERPUASA sayang-sayang kuh sekalian..Semoga puasa tahun ni lebih bermakna hendaknya..Oh yer puasa dibulan Ramadhan bukan sebab nak kurus tahu tapi berniatlah untuk topap pahala sambil cari nikmat sebenar Ramadhan okeh..sekian..=) )


Wednesday, July 27, 2011

♥ wordless wednesday #4 (ahlan wasahlan ya ramadhan) ♥




السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ





*sumber incik goggle*




Monday, July 25, 2011

♥ tips menjadi 'baby sitter' yang hebat dan hot ♥




السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ




Siapa cakap nak jaga budak itu susah..Meh nak lempang sedas..Bukan susah sangat pon..Senang sangat macam makan kacang cap ibu jari kaki..Bagi remaja yang hot,,muda dan kacak bergaya macam aku nie (ceh ceh ceh) time ni lah nak belajar handle budak kecik nanti bila dah besar takdek lah mak mertua pandang kau sebelah mata sambil angkat-angkat kening..


Nikmat ilmu tuh paling best dan bermakna bila kita share dengan orang lain..Sebagai tuan tanah yang baik hati dan perasan lebih haruslah sharekan secubit pengalaman macam mana nak jadi 'baby sitter' yang terbaik punyer..(paling best kalau dipraktikkan kan oleh awek2 dan jejake2 yang masih single)..



TIPS PERTAMA
#Pastikan sebagai 'baby sitter' anda bangun seawal pagi yang boleh untuk sediakan sarapan pagi..Tapi tak tahulah kenapa "baby" nyer dulu yang bangun "sitter" nyer boleh pegi tibai tidur sambil mimpi indah dengan Farid Kamil..Itupon sebab Farid Kamil mintak diri dulu kalau tak maunyer terbongkang sampai petang..Jadi sarapan pagi takdek ditukar kepada sarapan TENGAH HARI..Gonjeng sungguh perangai baby sitter nih..=)


TIPS KEDUA
#Lepas makan sarapan tengah hari pastikan baby sitter kena buat muka ketat sambil ketap-ketap gigi..Paksa budak kecik yang dijaga pergi mandi dengan kadar segera dan umpan mereka dengan menyatakan bahawa anda akan membawa mereka keluar berjimba..Kalau mereka masih buat muka dek sambil tengok kartun dekat channel disney apa lagi terus keluarkan senjata "hanger baju" sambil menjerit "pegi mandi cepat,,pegi mandi cepat"..


TIPS KETIGA
#Tunaikan apa yang anda cakap tadi..Bawak je mereka keluar berjimba sekejap..Budak-budak ni bukan kisah sangat asal bawak pegi kedai runcit je pon beli jajan,,beli cekedis,,beli cadbury patblas ketol pon dah cukup memadai dah..kan kan kan..=)

*ceh ceh ceh ceh baby sitter yang terbest bawak budak kecik yang dijaga pergi jalan-jalan TENGOK baju raya*
*tengok sahaja beli kendian yer*


Ha tengok bawak pergi jalan tengok baju raya je pon kemain sakan dia hepi siap terkinja-kinja lagi (okeh tipu =P )..Memang dasar kanak-kanak lah kanak-kanak tuh..haha Tapi kena paham kanak-kanak ni bukan macam orang dewasa yang tahan lasak..Diaorang ni jalan sikit je dah penat,,so sebagai upah kenalah tunaikan permintaan mereka sebagai balasan penat lelah mereka temankan anda keluar..Pearghhh upah lagi..(sambil seluk poket belakang)


*BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM sambil buat muke tersengeh bak kerang busuk bila dapat tunaikan kempunan nak makan sizzling mee..Dasar kanak-kanak sungguh..Cisssss*



TIPS TERAKHIR
#Pastikan kanak-kanak yang anda jaga bukan lah 'pencukur bulu kaki' yang hebat..Alamatnyer terkopak lah poket anda..hahaha Sekali sekala boleh la berkali berkala alamat tak kawin lah baby sitter kau nie gare-gare kena paw dek kanak-kanak..huuuuhh sadis sungguh..

Okeh sekian sahaja tips untuk menjadi baby sitter yang hebat..So apa lagi ayuh praktiskan dan anda akan menjadi baby sitter yang hebat seperti aku..(sambil buat muka berlagak giler)..

*pengalaman jadi baby sitter budak gemok baju merah dari die dalam perut sampai lah sedebab nie adelah pengalaman yang paling best dan awesome dalam hidup* (tepuk tepuk tepuk) muahhh sebijik..=)



(NOTA KAKI: esok mak aku balik kampung tengok atuk aku sakit,,plis my dear doakan yang terbaik untuk atuk aku..AMIN)

Wednesday, July 20, 2011

♥ wordless wednesday #3 (owh my baby) ♥




السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ










.............................................................................
...................................................................
........................................................
..............................................
.......................................
................................
.......................
.............
.......
....
..
.


.............................................................................
...................................................................
........................................................
..............................................
.......................................
................................
.......................
.............
.......
....
..
.




(NOTA KAKI : klik sini aksi panas ,,klik sini aksi cool)