♥ sayunk-sayunk kuh ♥

Saturday, June 11, 2011

♥ derita si mata rabun ♥



السَّلاَ
مُ عَلَيْكُمْ



Sedih tak terkata bila nak berbicara pasal ni..Tapi kena cercite cercite jugak sebab nanti mesti lagi sedih dan tacing gile sebab pk pasal ni lagi..Al kisah hari tu ada pegi jumpa satu orang doktor pakar mata eh chop die doktor ke die tokey kedai cermin mata ntah lah mana-mana lah janji masa tuh die tengah cakap pasal mata dengan aku..


Mula-mula aku pegi mengadu dekat mok incik sebab semenjak 2 menjak nie penglihatan aku pada jarak jauh sangat-sangat membimbangkan hati,,jiwe dan rage..Sebenarnya dari dulu lagi kot tapi baru-baru ni macam agak siries..Lepas tuh mok incik cakap pegi amek sudu makan megi die nak korek bijik mata aku ganti dengan mata sipot sedut..(sipot sedut ade mata ke..??).. Huh malas kawan mok incik 5 saat lah sebab kasi idea yang sangat best tuh..=/


Last-last si budak merengek-rengek nie pon diheret lah kesebuah kedai spek mata yang berhampiran..Disitulah luahan hati aku tentang masalah problem aku luahkan dekat tuan kedai..Lepas sesi temu ramah dijalankan beliau suh aku pegi try test power mata aku berapa..Masa tuh dah berdoa dah moge-moge tak yah lah tinggi-tinggi sebab aku memang tamoo pakai spek mata paham tak..


Tapi jangan harap lah,,prob dah kemain siyes cengginie cakap cam tuh lak..Masa tuh dah rasa macam nak meraung-raung bagai dah sebab macam tak leh time kenyataan..What the fish betol sebab mase tuh aku dah terbayang acane aku kena pkai spek tiap kali nak membace majalah dara,,tiap kali nak mengumpat dekat faceby,,tiap kali nak tengok cite 'nora elena',,tiap kali nak 'berak'..(nak bebeyyy kena pakai spek gak ke ngok..??)
Owh sume tuh tak tercapai dek akal ku nak pikir..=/




Dulu aku kutuk-kutuk orang yang pakai spek sebab aku cakap muke dieorang macam makcik-makcik..Sumpah kalau aku tau memang tak lah aku nak cakap cam tuh..Tapi sekarang kena toing toing atas batang idung sendiri..Ha hambek ko tuh lah badi mengate orang lagi..Huwaaa tapi takpe lah untuk menyedapkan hati aku,,aku nak cakap "chantek lah kau jenab bila pakai spek,,dah ade iras-iras lisa surihani lah"..huh ~tangan didada mata keatas~..




Ko taw tak betape seksa bila dah jadi orang kurang upaya dari segi penglihatan nih..Mengikut pengalaman pahit aku lah menda yang paling mencabar bagi seorang budak yang ke'rabun'an mata adalah apabila dia tengah bawak kereta..Paham tak kenape,,sebab orang yang macam aku yang susah nak ingat jalan walaupon dah jalan dekat situ 10 kali pon aku boleh tak ingat..Lepas tuh mula lah terkial-kial nak bace signboard jalan mane satu..So tak mustahillah kalau aku bawak keta boleh sesat sampai 18 kali sebab aku tak nampak signboard tulih ape,,bile dah dekat baru perasan simpang tuh yang kena masuk tapi pegi jalan terus..Memang siot jew rase macam nak hempok kepale sendiri..Dan yang paling sadis kalau co-pilot yang duduk sebelah aku pon same-same rabun..Memang mase tuh double bongok giler sebab mampu buat perjalanan sejam jadi sampai 3 jam 20 minit..



Lagi satu nie kisah mase aku masih lagi bergelar student..Mase zaman study penderitaan aku terpaksa tanggung mase tengah ade kelas or kuliah..Ko paham tak mende yang paling aku menyampah sekali tiap kali kuliah bile lecturer tuh pegi tulih dekat whiteboard depan dengan marker wane merah..Pearghh mase tuh mood belaja aku yang tengah berada ditahap klimaks terus menjunam bak nangke busuk gare-gare aku tak nampak langsung ape yang lecturer tulih dekat depan..Aku paham la wane-wani itu chantek tapi aku tak nampak taw tak,,aku nampak kale jew merah tulih ape memang sepatah haram aku tak dapat bace..Last-last jiran sebelah aku lah jadi mangse,,tiru jew la ape lagi boleh buat..Lepas ni kalau aku jumpe lagi orang tulih whiteboard gune marker merah memang aku lastik die hidup-hidup lah..ahahahaha (bajet bagus jew kan)..


Dan sekarang problemo yang aku tengah tanggung adelah bile aku jumpe dengan orang dekat mana-mana..Contohnya macam nie la,,aku nak g kedai ke,,pegi kilang ke,,nak pegi balek umah ke,,pegi jamban ke kan mase tengah on da way tuh mesti kadang-kadang terserempak or berselisih dengan sesape..Kalau jarak tuh jauh memang mintak maaf la memang aku anggap lembaga hitam tengah lalu lah..Walaupon korang tersengeh-sengeh bagai kat aku memang sumpah aku mintak maap memang aku tak nampak melainkan aku perhatikan gerak geri,,susuk tubuh gedempol ke tak kalau aku familiar aku balas lah sengehan korang tuh..Jadi pahamilah situasi budak rabun ni macam mana bukan sengaja nak berlagak sombong,,takbur mahupon riak tapi dah jenuh gonyoh-gonyoh mate,,dah jenuh buat mate kecik-kecik tapi still tak nampak jugak paham..=(


Sedeh wooo tak tahu nak cakap acane lagi dah..Kadang rase nak nangeh terhinjot-hinjot bahu pon ade..Tapi nak buat macam mana menda dah jadi..Andai dapat ku undurkan mase sumpah siot mase baby baby memang aku suruh mok incik kasi aku makan lobak merah bebanyak lah..Lepas tuh sumpah aku tak tengok tibi cite doreamon dekat-dekat dah weh..Lepas tuh sumpah aku tamoo online faceby memalam sambil maen farmville dalam gelap konon-konon tutup lampu sebab tamoo ganggu orang lain..Huh tapi mustahil aku nak buat semua tuh balek..Sob sob sob~~

Kat atas tuh pic spek cik jenab yang baru..Kalau ko terer sangat cer teka cer teka wane apekah sebenarnya..Lepas tuh nak kecoh jugak sebab menda pertama aku beli guna duit gaji pertama adelah spek mate..hahahaha gilerr sadis jew..Tak kesah sekurang-kurangnya aku boleh berbangge dengan itu sebab mampu beli barang sendiri walaupon takdek lah hebat mane..Huh dah lah nak pegi sambung nangeh balek macam kassim selamat sebab tengah sedeh lagi nie dengan nasib diri..hahaha




(p/s : ermm double sedeh lah aku sebab final bola kelate boleh kalah dengan ganu..dah takdek rezki saat-saat akhir pon macam-macam boleh jadi kan..tapi tak pe lah ape-ape pown i ♥ kelate..awwwww )

8 comments:

De'din said...

huh,,
mata bahaya woo,,
kena jaga mcam jaga gigi,,
:))

♥ ..cik jenab a.k.a fieza ..♥ said...

taw per..cedeyy tol biler dh jadi cam nie...huwaaaaaaaaaaaaa...=/

suha said...

haha welkem to de club (^_^)
ape sush?pake je kontek lense hehe

apepon,tganu memng kewl!!!

♥ ..cik jenab a.k.a fieza ..♥ said...

suha : alaaa ceq xbiase laa pake nyah..huhuhu tamoooo nk kelate jugak best...=)

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

fuiyohhhh~ makcik jenab pakai spek laaa....pewittt...

♥ ..cik jenab a.k.a fieza ..♥ said...

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ : hamboi hamboi hamboi...saje jewk kan..dush dush..hahahah

tia @ Ini Kisah Tia said...

haha ! tolonggg . sumpah lawak entri ni ..

♥ ..cik jenab a.k.a fieza ..♥ said...

tia @ Ini Kisah Tia : yela tuh cik tia oitt..hahaha =)