♥ sayunk-sayunk kuh ♥

Sunday, July 31, 2011

♥ tanggungjawab seorang 'mak' ♥





السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ







Semenjak 2 3 menjak ni hari Ahad aku tak pernah nak tenang dan indah..Mesti ade je perkara yang menggangu aku nak berhibernasi dirumah..Minggu lepas kena jadi 'baby sitter' minggu ni kena jadi 'mak budak' pulak dah..Heiiii apekah...(T________T) <---- sambil buat muka kesedihan melampau..


*matsushita sport complex..batak tak perangai sebab aku baru tahu matsushita dengan panasonic tuh nama yang sama je sebenarnya..tempat keje aku bila nak buat stadium acani jugak ha.....?????*


Kalau bukan disebabkan 'my along' terpaksa ke Raub jangan haraplah aku nak menggalas tanggungjawab jadi 'mak budak' ni tahu..Baik mengabadikan diri dalam bilik lagi bagus..Tapi orang cakap TANGGUNGJAWAB tuh penting..Lagi-lagi untuk family sendiri bukan orang lain pon..So makanya pukul 6 pagi-pagi tahu dah kena bangun sebab my along nak tunjukkan jalan acane nak pegi stadium tuh..Woi 6 pagi tuh,,6 pagi tahu,,kalau tak fikir TANGGUNGJAWAB nie paham-paham sendiri lah yer..


Sekolah budak kecik ni pon satu lahai apesal lah tak buat dekat Stadium Bukit Jalil je senang,,dekat sikit sebelah rumah je pon..huh..(tangan didada mata keatas)..Demi anak buah tersayang lah sangat tuh nak pegi SUKAN TAHUNAN SEKOLAH makanya selaku 'mak'cik yang baek hati ni pon meredahlah kepekatan subuh tuh semata-mata nak cari jalan pergi dengan jalan balik sebab 'mak'cik yang baik hati ni memang batak dan gonjeng tak tahu jalan langsung..(T___T)

Pukul 8 pagi-pagi terus bawak budak kecik tuh pulak..Sepanjang perjalanan aku harap aku dah hapal jalan tadi..Tapi dalam hati redah je lah semoga tak sesat nanti kesian pulak budak kecik tuh sampai lambat..Dan akhirnya berjaya jugak 'mak'cik yang baek hati ini membawa anak buahnya kedestinasi dengan jayanya..hoyeahhhh (sambil terlompat-lompat)..Sampai-sampai kebanyakan semua golongan mak ayah je,,kesian pulak aku tengok anak buah aku nie..Chillex laa budak kecik,,umi ngan abah tak dapat datang lu still ade 'makcik' yang baik hati dan cool nie kan..=)


*acara perbarisan dah start,,masa tuh rumah kuning mantol tengah buat lalu lintas eh cop lintas hormat kot..eh orang panggil apekah tuh ha..??*



*Dan yang paling buat aku teruja gila bila diumumkan rumah ungu pulak..Woiiii UNGU woi UNGU tuh..Tak penah hayat aku jumpe rumah ungu lagi tahu..Kalau masa skolah dulu ada rumah ungu sumpah aku nak merayu sambil nanges-nanges sebab nak masuk rumah ungu punya pasal..*



*anyonyonyonyo comel pulak tengok budak kecik-kecik nih..Eh adekah ini satu naluri keibuan..??(@_____@) *

Best jugak rupenya pergi acara sukan budak-budak kecik nie..Dah lame kot tak join menda-menda cam ni..Teringat zaman hingusan dulu yedok..Klaka pon ade..Comel-comel belaka cam makcik yang baik hati ni kan kan kan..(sila muntah sekarang) teheeeeeee..=) Kalau time aku dulu hadiah die tuperware tahu untuk bawak bekal pergi skolah,,takpon pensil warne cap LUNA..Budak-budak kecik nie bukan kira sangat hadiah murah ke mahal janji hadiah itu dah mencukupi,,kan kan kan..


*Makaihhh gaya atlet kebangsaan dah tuh,,boleh ganty watson nyambek ler pas nih..kuikuikui*



*huiii kemain,,siap terbang bagai..bakpe lagu tuh..hebakkkk mu deh budok*



*eh eh eh sekali pandang aku tak cam,,patblas kali pandang baru perasan kazen aku rupanya..Hai NUR FARRA ILHAM nama panjang,,nama pendek NABILA..Lari laju-laju-laju tahu*




Masa ni ada sumthing yang buat aku sentap sikit kot..

....................................................................................................

BUDAK A : Fasha (bukan nama sebenar) lari laju-laju tahu sampai menang..

FASHA (bukan nama sebenar) : OK..=)

BUDAK A : Hei mana boleh cakap OK..Kena cakap INSYALLAH lah..

FASHA (bukan nama sebenar) : INSYALLAH..=)

MAKCIK YANG BAIK HATI : erkkkk..(sambil tersenyum dalam hati)

..........................................................................................................................



*buuuuuuuu buuuuuuuuu buuuuuuu budak kecik ni..Nasib menang jugak,,kalau tak memang aku suruh balek rumah jalan kaki je lah..Buat malu je kalau kalah,,tak berbaloi tahu bangun pukul 6 pagi pergi hapal jalan*


*mintak maaf kualiti kamera cikai,,terhalang pulak dek khemah tuh..Masa nie budak-budak nie tengah buat 'chicken dance'..Sumpah comel tahu tergelek-gelek,,terkedek-kedek..Awesome sambil buat ombak..hohohoho*



Abeh je acara budak kecik tuh terus aku ajak balek..Mintak maaf 'mak'cik yang baik hati dah malas nak tunggu lame-lame sebab kepala dah puying-puying,,badan dah suam-suam kuku..Lama-lama boleh buat aku pengsan..Walaupun badan tak sehat rase cam nak demam tapi gagahkan diri jugak sebab budak kecik sorang ni..Ingat tuh TANGGUNGJAWAB tuh penting selagi kita mampu buat kita buat..=)


*Inilah gaya 'mak' cik yang baik hati itu..Lepas nie dah boleh cari 'pakcik' yang kacak dan macho kot..Jadi peneman pegi sukan skolah budak-budak kecik..Disamping penunjuk jalan buat sibatak gonjeng yang tak tahu jalan ni..hewhewhew ("____________________") (sambil sengeh selebar mungkin)*




(NOTA KAKI : esok dah start puasa,,SELAMAT BERPUASA sayang-sayang kuh sekalian..Semoga puasa tahun ni lebih bermakna hendaknya..Oh yer puasa dibulan Ramadhan bukan sebab nak kurus tahu tapi berniatlah untuk topap pahala sambil cari nikmat sebenar Ramadhan okeh..sekian..=) )


2 comments:

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

uik! ade umah pepel! haha..seumur idop aku skola xpenah jumper der!

♥ ..cik jenab a.k.a fieza ..♥ said...

itulah yg aku giler terkinje-kinje tuh biler nmpk umah pepel..pearghhhhhh...nakkkkkk masuk umah pepelllll...=)